Geweest

Verbeelding van Macht


25 jun t/m 7 jan 2024


Verbeelding van macht
Rijswijkers die tot de verbeelding spreken

In de fotocollectie van Museum Rijswijk zijn tal van beelden te vinden van vroegere inwoners die elk op eigen wijze hun maatschappelijke positie benadrukken. Deze beelden zijn bijeengebracht in een tentoonstelling waarmee het Rijswijkse erfgoed aanhaakt bij het thema van de Textiel Biënnale 2023. Images of Power. De kunstenaars die deelnemen aan de biënnale geven met hun werk een visie op helden, machthebbers, beeldinterpretatie en propaganda en de macht van het economisch systeem. Bij veel kunstenaars gaat het vooral over wat het beeld doet, het beeld als propaganda.

In de erfgoedtentoonstelling Verbeelding van Macht. Rijswijkers die tot de verbeelding spreken ligt dit anders. Hier waren geen kunstenaars aan het werk maar waren het de geportretteerden zelf die bewust of onbewust hun maatschappelijke positie in beeld lieten vastleggen. Bij een burgemeester of een pastoor ligt dit voor de hand, zij waren immers de notabelen van het dorp. Maar ook sportkampioenen komen langs, net als een directeur van een revuegezelschap, middenstanders en kunstenaars. Allen bespeelden met hun beelden het publiek. Soms onschuldig maar soms ook niet.

Ook in de vorige eeuw, nog ver voor de tijd van social media, gebruikte men de kracht van beelden om een boodschap onder de aandacht te brengen. Wel moeten we ons realiseren dat wij nu met hedendaagse ogen naar de beelden van toen kijken.