Ton van Wijk (1933-2016) was een laatbloeier, althans in artistiek opzicht. Als kind had hij een grote voorliefde voor tekenen en schilderen en graag was hij naar de kunstacademie gegaan. Zijn gezondheid laat echter te wensen over en zijn ouder zien hem liever een gedegen vak leren. Het kunstenaarschap biedt een te onzekere toekomst. Van Wijk wordt daarom instrumentenmaker.
Het schilderen laat hem echter niet los. In de jaren zeventig van de vorige eeuw wordt hij lid van Amateurspalet. Op een van de ledententoonstellingen wint hij zelfs een eerste prijs. Grotendeels autodidact schildert Van Wijk voorstellingen van duiven die opmerkelijk realistisch zijn en technisch heel goed uitgevoerd.
Na zijn pensionering wordt hij in 1996 toegelaten tot de Vrije Academie in Den Haag. Hij voelt zich als een vis in het water en durft al snel grote formaten aan. Uit deze periode dateren de doeken met bloemen: Keizerskroon, Prunustak en Hyacinthen. Maandenlang werk hij aan een doek, de compositie perfectionerend, de kleuren op elkaar afgestemd en met kleine verfstreekjes de voorstelling zichtbaar makend. Later komen ook abstracte voorstellingen aan bod waarbij hij intuïtief te werk gaat.
Van Wijk werkt in zijn atelier “Maurits” aan de Stadhoudersstraat in Rijswijk. Omdat hij geruime tijd aan een schilderij werkt, is zijn oeuvre niet groot geworden. Het is echter authentiek, kleurrijk en meesterlijk geschilderd.