Geweest

Papier Biennale 2022. Transition


26 jun t/m 13 nov 2022


 

Deelnemende kunstenaars

Layla May Arthur, Cedric ter Bals, Gam Bodenhausen,
Tracey Bush, 
Valentin Bakardjiev, Aletta Bos, Thierry Faligot,
Maryan Geluk,Hazel Glass, Anita Groener, Bea van der Heijden,
Marleen Kappe,Arno Kramer, Itie Langeland,
Erik van Maarschalkerwaard, Carlijn Mens,
Agnete Simoni Mortensen, Ton Slits, Liz Valenti en Carien Vugts.

Thema Transition 

De Papier Biënnale 2022.Transition is een internationale tentoonstelling met 20 kunstenaars van hedendaagse beeldende kunst waarin papier de hoofdrol speelt. Tegelijkertijd ligt de nadruk op de beeldende en de inhoudelijke kwaliteit van de werken.  

Het thema van deze editie is Transition. We leven in een tijd van verandering. Er wordt gesproken over een paradigmaverschuiving. De weerstand in de maatschappij neemt toe en dat is zeker niet alleen corona gerelateerd. Er zit verandering in de lucht, maar we weten nog niet welke kant het op gaat.

Aan het begin van deze eeuw leek het erop dat de manier waarop we leefden eindeloos door zou gaan, zoals Geert Mak in zijn boek Grote Verwachtingen schreef: “Het begon zo grandioos. Net als bij de aanvang van de 20ste eeuw was de start van de 21ste eeuw een groot triomffeest. De Koude Oorlog was voorbij, de beurzen dansten, de champagne ging niet per fles maar per doos over de toonbank, het volksdagblad De Telegraaf toeterde het rond, die vrijdag de 31ste december, vanaf elke kiosk: ‘Het kan niet op!”

Het is vrijwel onmogelijk om geschiedenis te schrijven over de eigen tijd, conclusies trekken kan al helemaal niet. Maar een ding is nu, 20 jaar later nadat De Telegraaf zo optimistisch kopte, duidelijk: het kan wel degelijk op! Maar de euforie zit in het lijf, ook nog na de crises van 2008 en 2012, en de voorlopig niet weg te denken pandemie met al zijn restricties. Het is moeilijk om de highs los te laten en de lows te accepteren. Nog moeilijker is het om onomkeerbare veranderingen te aanvaarden en te onderkennen dat de wereld en de maatschappij continu onderhevig zijn aan verandering, soms ten goede, maar soms ook ten nadele van welvaart, welzijn en de wereld waar we niet zonder kunnen.

Het begin van de 20ste eeuw stond in het teken van grote veranderingen door de mechanisatie en motorisering; vliegtuigen, telefoon, tram, naaimachine, camera, locomotief, tank en de auto brachten de meest verreikende veranderingen die ooit tot stand kwamen in een korte tijd. Groei, groei, groei was toen het motto en nu nog steeds. Het uitgangspunt van het economisch stelsel is al een paar eeuwen volledig gericht op groei. Maar wat zo optimistisch begon in de vorige eeuw, dreigt nu ten onder te gaan aan zijn eigen succes, althans het succes van de Westerse wereld.  

We waren al gewaarschuwd door het rapport Grenzen aan de groei dat de Club van Rome in 1973 publiceerde. De ernst van die waarschuwing wordt steeds duidelijker, de ene na de andere klimaatconferentie tracht met afspraken te komen die het tij kunnen keren. Maar een economie die is gebaseerd op groei kan niet samengaan met internationale afspraken over het in sterke mate verminderen van de impact die de mens heeft op de natuur en het klimaat. Of toch wel?  

Zal de mens in staat zijn zich over de weerstand van verandering heen te zetten en met optimisme vanuit mogelijkheden een aangepaste manier van leven en consumeren ontwikkelen? Deze vragen werden in Open Call aan de kunstenaars voorgelegd om met hun werk daarop te reageren. Bijna 400 kunstenaars hebben voorstellen ingezonden, waaruit een keuze is gemaakt waarbij meerdere aspecten van transitie in de tentoonstelling aan de orde komen.

Voor de Papier Biënnale geldt een toeslag van €5.

Deelnemende kunstenaars Papier Biënnale 2022 

Korte interviews met de deelnemende kunstenaars aan de Papier Biennale 2022. Transition