Geweest

Iconen van Rijswijk - Teddy Scholten

Winnares van het Eurovisie Songfestival en nationale vedette


1 mei t/m 13 jun 2021


Iconen van Rijswijk - Teddy Scholten
Winnares van het Eurovisie Songfestival en nationale vedette

Deze tentoonstelling is geheel veilig en kosteloos te bezichtigen op het voorplein van het museum. 

In 1959 kreeg Teddy Scholten onverwacht het verzoek deel te nemen aan het Nationale Songfestival. Door haar optredens voor de radio en in het theater was Teddy Scholten een bekende artiest. Tot ieders verrassing won zij glansrijk met het liedje Een beetje en werd zo de Nederlandse afvaardiging voor het Eurovisie Songfestival. Menigeen was getuige hoe Teddy Scholten in Cannes andermaal triomfeerde. Een uitzinnige menigte wachtte haar op bij haar terugkomst op Schiphol. Nederland had zijn eerste vedette.

Teddy Scholten (1926-2010) stond als kind al op de planken, samen met haar ouders die enthousiaste amateur- toneelspelers waren. Haar man Henk Scholten introduceerde haar in de professionele amusementswereld. Zij vestigden zich in Rijswijk. Vanaf 1955 speelden Teddy en Henk in de mateloos populaire Snip en Snap Revues. Het Songfestival was eigenlijk een tussendoortje maar de triomf in Cannes veranderde alles. In 1960 stopten zij met theateroptredens en trokken de televisiestudio’s in. Hun eerste programma was Zaterdagavondakkoorden en hield jarenlang de kijkers aan de buis gekluisterd. Er werd met bewondering naar haar gekeken. Ze was een ster die voortdurend in de spotlights stond maar tegelijkertijd ook echtgenote en moeder.

In 1965 stopt Teddy met zingen maar zet haar televisiecarrière voort als presentatrice van uiteenlopende programma’s. Ook voorziet zij enkele edities van het Nationale en Eurovisie Songfestival van commentaar. Tevens is zij twaalf jaar ambassadrice van het Nederlandse Rode Kruis.
Teddy Scholten overlijdt in 2010. Meer dan zestig jaar woonde zij in Rijswijk waar zij een bekende verschijning was. Nog ieder jaar, als het Songfestival weer in aantocht is, wordt steevast herinnerd aan het succes van Teddy Scholten.

In de serie Iconen van Rijswijk wijdt Museum Rijswijk een tentoonstelling aan deze opmerkelijke vrouw die decennia lang podia en televisieschermen vulde met haar zang, haar humor en sprankelijkende persoonlijkheid. Foto’s, film- en geluidsfragmenten brengen haar carriere weer tot leven.