Algemeen bevrijdingsfeest, 31 augustus 1945, foto Jan Tijssen, collectie Museum Rijswijk
Met de capitulatie van Duitsland op 4 mei 1945 eindigde de Tweede Wereldoorlog in Europa. De vreugde onder de bevolking was immens, zo ook in Rijswijk. Al vrij snel ontstond op het stadhuis een plan om voor alle Rijswijkers een groots bevrijdingsfeest te organiseren. Dat moest worden gehouden op Koninginnedag -31 augustus- en de dag daarna, 1 september. Voor velen duurde dat echter veel te lang. Veel buurtcomités maakten daarom plannen voor kleinschaliger bevrijdingsfeesten, in een wijk of in een straat.
Van de meeste kleine feesten die veelal in een straat plaatsvonden, zijn nauwelijks gegevens bekend. De Rijswijksche Courant verscheen pas vanaf half augustus toen er weer voldoende krantenpapier beschikbaar was. Desondanks is het bekend dat er op 25 mei een dansfeest in de Oranjelaan was en op 2 juni een dansfeest in Hotel Leeuwendaal. Op 16 juni was het feest in de Lijsterbeslaan en eind juni vond iets soortgelijks plaats in de Herenstraat. Daarnaast waren er optochten zoals op 1 juli in de Willem Marisstraat en op 14 juli in de Verhagen Metmanstraat. Van al deze klein festiviteiten zijn geen foto’s bekend.
Van enkele kleinere en de grote bevrijdingsfeesten –op 6 en 7 juli in de Kerklaan en omgeving, op 31 augustus en 1 september in heel Rijswijk- is gelukkig meer materiaal bewaard gebleven. Deze feesten worden tot leven gebracht met foto's, programmaboekjes en andere voorwerpen uit de collectie van Museum Rijswijk. De tentoonstelling geeft een vrolijk beeld van de onstuitbare vreugde bij de Rijswijkers 80 jaar geleden.
De tentoonstelling Bevrijdingsfeesten in Rijswijk is georganiseerd in het kader van de herdenking 80 jaar Bevrijding.
Algemeen bevrijdingsfeest, 31 augustus 1945, foto Jan Tijssen, collectie Museum Rijswijk