Geweest

Bekijk het van de experimentele Kant


10 apr t/m 27 mei 2018


Bekijk het van de experimentele Kant

Recent werk van de experimentele kantgroepen EXPERIKANT en KantelinK

EXPERIKANT is een groep textielkunstenaars uit Nederland, die de traditionele technieken van het kantambacht gebruikt als basis voor hun experimentele werk. Met textiele, maar ook met andere materialen, creëren zij werken, die de luchtigheid en transparantie hebben van klassiek kantwerk, maar niet meer de traditionele vorm. Het gebruik van papier, metaal, keramiek, steen en hout is daarbij een wezenlijk onderdeel van de presentatie.

Zo is bijvoorbeeld het werk “Tee Circles” van Mariet Visser tot stand gekomen door de spelden, die gewoonlijk worden gebruikt bij het kantklossen, te vervangen door golf tee’s. Door deze te plaatsen in een cirkel, waar tussen de draden geklost worden, is ook letterlijk een ‘Tee-circle’ ontstaan.

De leden van de Belgische groep KantelinK hebben elkaar ontmoet op Haspengouwse Academie in Sint-Truiden, indertijd het enige kantwerkatelier in Belgisch-Limburg waar creatief met het medium kant werd gewerkt. Voor hun werken gaan zij uit van de traditionele kanttechnieken maar schuwen het experiment niet. KantelinK ‘kantelt’ de kant naar hedendaagse vormen en ‘linkt’ deze aan de historische kantbeoefening in Sint-Truiden.
Net als bij EXPERIKANT worden de traditionele kantslagen vaak uitgevoerd in ‘nieuwe’ materialen als metaaldraad, koord, synthetische materialen, papier of vilt. Ook ontstaan nieuwe kleurencombinaties en vaak worden de werken op veel groter schaal en driedimensionaal uitgevoerd.

Affice bekijk het van de experimentele kant