Pers


Papier Biennale Rijswijk 2016

Een zwerm van duizenden vellen verkreukeld papier, opgehangen aan dunne ijzerdraadjes, symbool voor duizenden ideeën die in de prullenbak zijn beland. Een stukje achtertuin gemaakt van papier, houtskool en plexiglas, levensecht maar ook sinister. Lianen van karton die naar boven kronkelen als in een oerwoud. Organische vormen als microben van zelfgemaakt papier. Maar ook, papier en geometrie bij gevouwen kinetische sculpturen. Grensoverschrijdend papier door gebruik van digitale technologie. En… romantische kijkkastjes met fragiele plantstructuren geprikt op spelden.

De elfde Papier Biënnale dompelt Museum Rijswijk deze zomer opnieuw onder in de veelzijdige wereld van papier.

Museum Rijswijk huisvest al vanaf 1996 om de twee jaar de state of the art op het gebied van de internationale beeldende kunst van papier. Iedere keer anders want de hedendaagse beeldende kunst is voortdurend in beweging. In de editie van 2016 ligt het accent op grote, ruimtelijke installaties, maar de meer ambachtelijke werken van zelfgemaakt papier worden niet vergeten.

Vijf van de deelnemers aan de Papier Biënnale 2016 komen uit Nederland, de overige dertien van over de hele wereld: op Zuid-Amerika na zijn alle continenten vertegenwoordigd. Van de meeste kunstenaars was niet eerder werk in Nederland te bewonderen:

Sabine K. Braun (Duitsland), Josef Bücheler (Duitsland), Mandy Coppes-Martin (Zuid-Afrika), Anne ten Donkelaar (Nederland), Lauren Fensterstock (Verenigde Staten), Ina Geissler (Duitsland), Dorthe Goeden (Duitsland), Kim Habers (Nederland), Paul Andrew Hayes (Verenigde Staten), Anna Jóelsdóttir (IJsland), Yoko Kataoka (Japan), Tracy Luff (Australië), Karen Margolis (Verenigde Staten), Matthew Shlian (Verenigde Staten), Graphic Surgery (Nederland), Annie Vought (Verenigde Staten), Joyce Zwerver (Nederland)

Bij de Rijswijk Papier Biënnale verschijnt een geïllustreerde catalogus (Ned/Eng). Auteur: kunsthistoricus Frank van der Ploeg.

Op zondag 11 september vindt traditioneel de papiermarkt plaats op het voorplein van het museum en in de Oude Kerk er tegenover.

www.museumrijswijk.nl

Museum Rijswijk, Herenstraat 67, 2282 BR Rijswijk, 070 3903617
Open: dinsdag t/m zondag: 11-17 uur
Meer informatie: a.kloosterboer@museumrijswijk.nl

Klik hier voor de lijst van de kunstenaars

download posterklik op een afbeelding om het bestand in hoge resolutie te downloaden

Klik hier voor de bijschriften van de afbeeldingen