Pers


Kate Jenkins. Café Kate


page1image1808096
PERSBERICHT

Kate Jenkins. Café Kate
Winnaar Publieksprijs Textiel Biënnale 2021

27 november 2022 t/m 12 maart 2023

“Hoewel mijn levensreis tot nu toe gevarieerd en opwindend is geweest, één ding verandert nooit", zegt Kate Jenkins, "Wat ik ook maak, of het nu een bakje patat, een blik sardientjes of een doos kikkers is, ik voeg er altijd veel warmte en een vleugje humor aan toe. Bovenal wil ik dat mijn werk mensen laat glimlachen."

Van 27 november 2022 tot en met 12 maart 2023 is de tentoonstelling Kate Jenkins. Café Kate te zien in Museum Rijswijk. Kate Jenkins was de publiekslieveling van de Textiel Biënnale 2021. Food for Thought. Met een overtuigende meerderheid aan stemmen won zij de Publieksprijs, een solotentoonstelling. Bezoekers van Museum Rijswijk die haar werk eerder in het museum zagen,  kijken uit naar haar solotentoonstelling.

Dat is ook logisch want de wereld van Kate Jenkins (Verenigd Koninkrijk, 1971) is een magische hoorn des overvloeds van speelse popart haak-, brei- en borduurwerken. De kunstenaar staat vooral bekend om haar lekkernijen, waarin haar kenmerkende gevoel voor humor tot uiting komt. Met kleurrijke garens haakt en breidt zij van rijkelijk gevuld gebak tot garnalenschotels. Gemaakt met een warme knipoog naar nostalgie, ontstijgen veel van Jenkins’ kunstwerken het alledaagse leven.

De nieuwe vleugel van het museum wordt omgetoverd tot het universum van Kate Jenkins. Het concept voor de tentoonstelling Café Kate is totaal nieuw en speciaal voor Museum Rijswijk ontwikkelt. De installaties vormen samen Café Kate die bestaat uit een complete bakkerswinkel Kate’s Bakes en de ijssalon Kate’s Cones. Beide installaties kunnen reizen en de bakkerij is al te zien geweest in Barcelona, Hong Kong en Groot Brittannië.

De bakkerswinkel bestaat uit meer dan duizend cakejes, taarten, broden en andere gebreide en gehaakte lekkernijen. Speciaal voor de feestdagen zullen er Kerstkoekjes en Kerstkransjes in Kate’s Bakes liggen. De ijssalon presenteert gebreid en gehaakt ijs met Kate’s kenmerkende humoristische woordspelingen, die de titels vormen van de vele verschillende ijsjes. 
In de tentoonstelling is een terras waarop je van harte uitgenodigd bent om plaats te nemen. Neem je eigen haak- of breispullen mee en laat je inspireren door de omgeving. Als je ter plekke aan de slag wilt, koop je een Kate Jenkins haakpakket in de winkel. Neem je handwerkvrienden mee naar de tentoonstelling en strijk neer; Crafternoon Tea!

In de Museumwinkel is een royaal aanbod van kleine en grotere werken van de hand van Kate Jenkins te koop. Ook typisch Hollandse gerechten, zoals Boerenkool met worst en een Broodje haring met uitjes, augurk en een vlaggetje. De werken worden ingelijst in baklijsten.

Voor meer informatie en foto’s kunt u contact opnemen met Diana Wind, curator van de tentoonstelling, dianawind@museumrijswijk.nl,
tel 06 30388366.
Museum Rijswijk, Herenstraat 67, 2282 BR Rijswijk.