Pers


Bekijk het van de experimentele Kant

Affiche bekijk het van de experimentele kant

Van 10 april tot en met 27 mei is in Museum Rijswijk te zien

Bekijk het van de experimentele Kant
Recent werk van de experimentele kantgroepen EXPERIKANT en KantelinK

EXPERIKANT is een groep textielkunstenaars uit Nederland, die de traditionele technieken van het kantambacht gebruikt als basis voor hun experimentele werk. Met textiele, maar ook met andere materialen, creëren zij werken, die de luchtigheid en transparantie hebben van klassiek kantwerk, maar niet meer de traditionele vorm. Zij experimenteren met draden en allerlei materialen die zich tot een draad laten vormen om tot een transparant kunstwerk te komen. Het gebruik van papier, metaal, keramiek, steen en hout is daarbij een wezenlijk onderdeel van de presentatie.

Een voorbeeld. Het werk “Tee Circles” van Mariet Visser is tot stand gekomen door de spelden, die gewoonlijk worden gebruikt bij het kantklossen, te vervangen door golf tee’s. Door deze te plaatsen in een cirkel, waar tussen de draden geklost worden, is ook letterlijk een ‘Tee-circle’ ontstaan.

 

De leden van de groep KantelinK uit België hebben elkaar ontmoet op Haspengouwse Academie in Sint-Truiden, indertijd het enige kantwerkatelier in Belgisch-Limburg waar creatief met het medium kant werd gewerkt. Voor hun werken gaan zij uit van de traditionele kanttechnieken maar schuwen het experiment niet. KantelinK ‘kantelt’ de kant naar hedendaagse vormen en ‘linkt’ deze aan de historische kantbeoefening in Sint-Truiden. Net als bij EXPERIKANT worden de traditionele kantslagen vaak uitgevoerd in ‘nieuwe’ materialen als metaaldraad, koord, synthetische materialen, papier of vilt. Ook ontstaan nieuwe kleurencombinaties en vaak worden de werken op veel groter schaal en driedimensionaal uitgevoerd.

Download hier het volledige persbericht.
Download hier de volledige fotobijschriften.
Download hier het affiche van de tentoonstelling.

 
De persfoto's (hoge resolutie) downloadt u hieronder:

Mariet Visser, Tee circles
Bets van Zijl, Flowery