Pers


Winnaar Publieksprijs Textiel Biennale 2023: Badru Temitayo

Winnaar Publieksprijs Textiel Biennale 2023

1 december 2024 - 23 februari 2025

Badru Temitayo, Maami (My Mother), 2022-23,
Acrylgaren en -verf, handgeborduurd op linnen, collectie kunstenaar

De winnaar van de Publieksprijs Textiel Biennale 2023. Images of Power is Badru Temitayo. Badru krijgt een solotentoonstelling waarin een overzicht van zijn belangrijkste werken samen zullen komen.

Badru Temitayo Taofeek (1983) is een lokaal én wereldwijd gevierde kunstenaar en heeft al meerdere prijzen ontvangen. Hij is een Nigeriaanse kunstenaar uit Abeokuta, Ogun State. Geboren in een omgeving van een rijke textielhistorie, begon hij met een studie in beeldhouwkunst en textiel aan het Federal College of Education, Abeokuta. Aan de Obafemi Awolowo University, Ile-Ife, Osun State studeerde Temitayo verder beeldende en toegepaste kunst en specialiseerde zich in textielontwerp.

Voor Temitayo, wiens oeuvre hand geborduurd textiel, wandtapijten, schilderijen en sculpturen omvat, speelt inheemse spiritualiteit een grote rol. Hij haalt daarnaast voortdurend inspiratie uit Afrikaanse mythen, geschiedenis, spreekwoorden en folklore. In zijn werk komen bijvoorbeeld de patronen terug van de typische Adire Eleko-stof waarbij door middel van een blokdruktechniek patronen in indigoblauwe stof worden gemaakt. Hij combineert deze motieven met een intensief gebruik van symbolische afbeeldingen om zijn commentaar en toekomstige idealen over te brengen. In al het werk van van Temitayo komt zijn behendigheid als maker van hoogwaardige en cultureel relevante werken naar voren.

Temitayo heeft deelgenomen aan verschillende lokale en internationale tentoonstellingen. De meest recente tentoonstelling waaraan hij deelnam zijn Geweven Gevoeligheden in de Absa Gallery, Johannesburg, Zuid-Afrika, Me x Him, die werd gehouden in Lagos, Nigeria, en natuurlijk Textiel Biënnale 2023. Images of Power in Museum Rijswijk.