Museum Rijswijk organiseert al vanaf 1996 om het jaar spraakmakende tentoonstellingen op het gebied van de internationale beeldende kunst van papier. Iedere keer weer verrassend, want de hedendaagse kunst is voortdurend aan verandering onderhevig.
De biënnales zijn nooit thema-gebonden. De achttien internationale deelnemers aan deze editie hebben naast het gebruik van papier echter iets gemeen: de natuur als bron. Soms fysiek, wanneer zij zelf hun papier maken. Pure plantvezels worden gekookt, geplet en gedroogd, soms vermengd met andere natuurlijke ingrediënten. Papierpulp wordt in eigenzinnige vormen gekneed en gegoten en na droging gesneden, gedraaid en gevouwen. Natuur is ook een geduchte inspiratiebron. Er zijn odes aan dat wat de natuur voortbrengt, sporen van verandering en vergankelijkheid worden veiliggesteld. Ook de liefhebbers van pure abstractie komen aan hun trekken deze biënnale. Maar kijk niet vreemd op wanneer ook bij die kunstwerken hints naar de (natuurlijke) leefomgeving zijn te ontwaren.
Acht kunstenaars hebben hun wortels in Nederland, de overigen strijken vanuit Europa, Japan en de Verenigde Staten in Rijswijk neer:
Bij de Papier Biënnale Rijswijk 2018 verschijnt een geïllustreerde catalogus (Ned/Eng) Auteur: kunsthistoricus Frank van der Ploeg.
Op zondag 9 september vindt traditioneel de papiermarkt plaats op het voorplein van het museum (11:00-17:00 uur) en in de Oude Kerk er tegenover(12:30-17:00 uur).