Geweest

Arne Hendriks onderzoekt in het museum

29 aug t/m 16 jan 2022

Panacea

Arne Hendriks is kunstenaar, kunsthistoricus en noemt zichzelf een artistiek onderzoeker. Zijn werk handelt over de relatie tussen mens en planeet en is onderzoekend en verhalend.

In 2020 en 2021 is Hendriks artist in residence bij Wageningen University & Research waar hij artistiek onderzoek doet naar de transitie van de consumptie door mensen van dierlijke naar plantaardige proteïne. Hij richt zich daar specifiek op de potentie die algen hebben waar veel wetenschappelijk onderzoek naar wordt gedaan. Algen worden bestempeld als het Panacea, een mythisch geneesmiddel tegen alle kwalen en ziekten.

Het onderzoek gaat gewoon door - lockdown of niet!

Dit onderzoek gaat door tijdens de Textiel Biënnale 2021. Food for Thought in de werkruimte van Hendriks in het museum, waarbij het gesprek met het publiek een vitaal onderdeel is. Arne Hendriks is op de woensdagen aanwezig.
Nu het museum door de lockdown gesloten is gaat Arne Hendriks gewoon door met zijn onderzoek want de algen trekken zich weinig aan van een lockdown meer of minder.

Een bericht van Arne: "Sinds augustus doe ik in Museum Rijswijk onderzoek naar algen. Door goed naar de algen te kijken en zoveel mogelijk tijd met hen door te brengen probeer ik een andere relatie met ze aan te gaan. Maar algen zijn weerbarstig. Ze laten zich niet zo makkelijk begrijpen. daarom verzin ik verschillende manieren om toch met ze in contact te komen. Bijvoorbeeld door op verschillende manieren met de algen te 'dansen' en te 'spelen'. In de korte filmpjes zie je daar een paar voorbeelden van. Maar wat zien we nou eigenlijk? Wat gebeurt er eigenlijk in deze korte documentaires over de mens/alg relatie? Kunt u er een kort verhaaltje bij verzinnen?"

Stuur je associaties, je verhaal of gedicht naar educatie@museumrijswijk.nl

Voor meer info over Arne Hendriks en dit project: