Open Call Textiel Biƫnnale 2021

OPEN CALL
Deadline 1 oktober 2020

Textiel Biënnale 2021. Voedsel tot Nadenken

De Textiel Biënnale 2021 (26 juni – 14 november) is een internationale tentoonstelling van hedendaagse beeldende kunst waarin textiel als materiaal de hoofdrol speelt. Wij nodigen kunstenaars uit die werken met textiel als hoofdmateriaal en geëngageerd zijn met het thema voedsel om voor 1 oktober 2020 een e-mail te sturen aan Diana Wind, curator van de Textiel Biënnale: dianawind@museumrijswijk.nl. Stuur een motivatie en beschrijving van je werk en maximaal 10 lage resolutie beelden (alleen jpg of pdf) mee als bijlage. Voor 1 november 2020 ontvangt je bericht of je wordt uitgenodigd deel te nemen aan de Textiel Biënnale 2021.

Museum Rijswijk organiseert de Textiel Biënnale al sinds 1995 die per editie circa 9.500 bezoekers trekt. Van circa 25 kunstenaars wordt werk getoond. Niet eerder had de Textiel Biënnale een geëngageerd thema zoals nu Voedsel. In de afgelopen 25 jaar lag de nadruk op ambachtelijkheid en techniek die kunstenaars toepasten om bijzondere kunstwerken van textiel te maken. We leven nu in een heftige tijd en dat heeft ons ertoe gebracht een inhoudelijke dimensie en maatschappelijke betrokkenheid van kunstenaars aan de Textiel Biënnale toe te voegen.
Kunstenaars staan midden in de samenleving en weten als geen ander te verbeelden wat er zich in de maatschappij afspeelt. Museum Rijswijk geeft hen een platform waardoor er een verbinding kan ontstaan tussen de kunstwerken en de bezoekers, die kennis kunnen nemen van de vele invalshoeken en visies op Voedsel, het thema dat voor iedereen juist nu van zo groot belang is.

De Textiel Biënnale 2021 heeft als titel Voedsel tot Nadenken. Als de huidige problematiek op het gebied van voedselproductie en –consumptie een belangrijk thema in je werk is of wanneer je je uitgedaagd voelt om op basis van het thema nieuw werk te maken, reageer dan vooral op deze Open Call. Het thema Voedsel tot Nadenken kent vele invalshoeken. Hieronder beschrijven we er enkele van.

Vele millennia geleden is de mens begonnen als jager en verzamelaar van voedsel. Het stillen van de honger is altijd het hoofddoel van de mens. Sinds de Tweede Wereldoorlog is het aantal mensen dat onder de armoedegrens leeft op zijn laagst in de geschiedenis van de mensheid. Er is zelfs een keerpunt bereikt waarbij er meer mensen overgewicht hebben dan ondervoed zijn.

Sinds het Rapport van Rome uit 1969 staat de wijze waarop de mens gebruik maakt van de natuurlijke bronnen ter discussie. Overproductie, overconsumptie, wegwerpeconomie, gebruik van pesticiden en artificiële modificatie van gewassen hebben geleid tot verlies van biodiversiteit en klimaatverandering. De voorspelling is dat er in 2015 tien miljard mensen op de wereld zijn. De vraag die steeds vaker klinkt is: hoe gaan we alle mensen voeden en behouden we tegelijkertijd de balans met onze mooie natuur?
Er wordt geëxperimenteerd met en gefocust op het tegengaan van het weggooien van voedsel.

Gebleken is dat eten niet alleen wordt genuttigd om het lichaam te voeden. Aan voedsel zit ook een sociaal component. Gezamenlijk eten is een moment van contact, van verbinding, voor velen het belangrijkste moment van de dag. Door de hedendaagse snelle leefstijl en de toename van eenpersoons huishoudens dreigt dit belangrijke moment in verschillende culturen verloren te gaan. Eten voor de televisie en liever astronautenvoedsel eten dan koken, zijn bedreigingen van het verlies van sociale binding.

Aan eten zit ook een emotionele kant. Als kind ervaren mensen dat al vroeg. Iedereen kent het snoepje dat je krijgt als troost wanneer je je knie hebt geschaafd of als straf zonder eten naar bed als je ondeugend bent geweest. De combinatie eten – troost – straf leidt in een maatschappij van overvloed tot eetstoornissen met als uitersten boulimie en anorexia. Ook gaan deze eetstoornissen over extreme behoefte aan controle over je eigen leven en lichaam.

Het thema Voedsel tot Nadenken nodigt ook uit om met eigen invalshoeken te komen en een persoonlijke visie op dit onderwerp voor het voetlicht te brengen.

Ga ook ter inspiratie en voor achtergrond informatie naar de website van the Dutch Institute of Food & Design (theDIFD.nl). Op YouTube staan over dit thema vele relevante filmpjes.

De volgende films raden wij aan: