Nieuws


Afsluiting project Thuis

27 november 2020


Afsluiting project ‘Thuis’ in Museum Rijswijk

 

De laatste maanden is er in Museum Rijswijk door zo’n tien kunstenaars, voor een groot deel bewoners van Saffier-locatie Domus Nostra in Den Haag, op kunstzinnige wijze gewerkt met het thema ‘Thuis’, het thema van de Papier Biënnale 2020. De resultaten daarvan werden op vrijdag 27 november aan een select gezelschap gepresenteerd.

In acht bijeenkomsten maakten de kunstenaars met het syndroom van Korsakov, onder begeleiding van kunstzinnig therapeut Renate Volkert, danstherapeut Regina Magnus, beeldend kunstenaar pietsjanke fokkema en museumeducator Astrid Huitker, diverse kunstwerken die hun verwerking van het begrip ‘Thuis’ laat zien. Elke samenkomst had een specifiek subthema dat voortkwam uit werk van de Papier Biënnale. Na het bekijken en bespreken hiervan werd dit zowel middels beweging als op een beeldende manier verwerkt. Zo werd er een dag gewerkt met het beschermen van je Thuis, waaruit een kunstwerk ontstond met ogen, dat in veel landen symbool staat voor bescherming.

De ontwikkelde dansfrasen werden door een aantal van de deelnemers tijdens de presentatie in het museum uitgevoerd. Het hele proces werd vastgelegd door fotograaf en filmmaker Sjoerd van der Lucht en Joey Koeijvoets. Op deze wijze is het project ook inzichtelijk geworden voor andere organisaties, zodat het project navolging kan krijgen.

Het project ‘Thuis in het Korsakov Planetenstelsel’ was een samenwerking tussen Saffier, Museum Rijswijk, Siena en beeldend kunstenaar pietsjanke fokkema, eveneens deelnemer aan de Papier Biënnale.

Dit project werd mede mogelijk gemaakt door Gravin van Bylandt Stichting. Prins Bernard Cultuurfonds, Stichting Pieter Bastiaan, Jaap Harten Fonds en de BankGiro Loterij.

Voor verdere informatie: Astrid Huitker, astridhuitker@museumrijswijk.nl, 070 3903617Meer nieuws

Lockdown: musea tijdelijk gesloten

15 december 2020

My Secret Garden

9 december 2020

Marianne Lammersen Winnaar Publieksprijs

15 november 2020

Rijswijk Talent Award Finaleweekend

1 november 2020