Info voor de pers

Natuur  vertaald

Marian Smit & Maurice van Meijel -
Werken van papier en mixed media

(wegens succes verlengd)

Museum Rijswijk organiseert van 17 januari t/m 2 april 2017 een tentoonstelling van het gemeenschappelijk werk van beeldend kunstenaars Marian Smit en Maurice Christo van Meijel.

‘Natuur vertaald’ is een uniek samenwerkingsproject van Smit en Van Meijel.  De kunstenaars hebben elkaar gevonden in hun fascinatie voor de natuur –Smit woont in Finsterwolde, een Gronings dorp, Van Meijel in De Koog op Texel– in het bijzonder in de beeldtaal en de ruimtelijkheid van de natuur. Die fascinatie zetten ze om in installaties, (wand)sculpturen, aquarellen, objecten en monoprints.  Papier is daarbij meestal het basismateriaal. Natuurlijke vormen vertalen ze naar geabstraheerde vormen -kleurig en vaak beweeglijk-  die nog slechts verwijzen naar de natuur.
Behalve dat de kunstenaars elkaar inspireren werken ze op verschillende manieren samen.
De ene keer komt één van hen met een basisbeeld waarop de ander reageert. Andere werken komen individueel tot stand maar vinden elkaar bij de installatie ervan en weten zo elkaar te versterken. Soms komen werken voort uit de restanten die de een achterlaat en waardoor de ander op het idee komt voor een nieuwe compositie van vormen. Soms komen de kunstenaars bij elkaar om al associërend samen een werk te maken. Het basisidee staat dan meer of minder vast, maar improvisatie krijgt alle ruimte.  

Marian Smit (Wassenaar, 1944) werkte aanvankelijk met textiel. Ze koos uiteindelijk voor papier omdat dat medium haar meer vrijheid geeft.
Maurice Christo van Meijel (Venray, 1967) heeft altijd al een voorkeur gehad voor werken op papier. Omdat hij in zijn andere bezigheden – curator, galeriehouder, docent – gewend is met anderen samen te werken, kiest hij vaker voor samenwerkingsprojecten met verwante kunstenaars.  

Bij de tentoonstelling verschijnt een publicatie, waarin de samenwerkingsprojecten van de afgelopen vijf jaar worden belicht. Tekst: kunsthistoricus Rob Perrée. Prijs: € 27,50,
ISBN: 978-90-813149-0-9

Meer informatie:
Anne Kloosterboer a.kloosterboer@museumrijswijk.nl  
of 070 3903617
http://www.mariansmit.info/
http://www.mauricechristo.com/

 

 

 

klik hier om het persbericht te downloaden (wordbestand)

 

 

klik op een afbeelding om het bestand in hoge resolutie te downloaden

 

 
 
 

Museum Rijswijk - Herenstraat 67 - 2282 BR Rijswijk - 070-3903617 - info@museumrijswijk.nl